El decorat

Els seus carrers, els seus museus, edificis històric, el seu port… a Sagunt, cada racó és un decorat on el visitant viurà una història única: la seua.


Descobreix la màgia d’un decorat amb segles d’història

Castillo de Sagunto

CASTELL: Fòrum Romà

S’alça sobre l’últim turó de la serra Calderona i té una longitud de 800 metres.

L’emplaçament disposa d’una magnífica posició estratègica, que li permet controlar una gran extensió de territori.

S’ocupa des del segle V aC fins a mitjan segle XX, i destaquen les restes del Fòrum Romà i la muralla islàmica.

Declarat Bé d’Interés Cultural en 1931.

Localització


Teatro romano

TEATRE ROMÀ

Es construeix en el vessant nord de la muntanya, a mitjan segle I.

El teatre adquireix en època romana una funció política, social i religiósa ben destacable, que es mostra clarament en l’arquitectura. Graderia i escena, de la mateixa alçada, formen un edifici tancat.

Declarat Bé d’Interés Cultural en 1896.

Localització


Museo histórico

MUSEU HISTÒRIC DE SAGUNT (MVSHAG)

La Casa del Mestre Penya, edifici gòtic del segle XIV, acull una part de la col·lecció del Museu de Sagunt.

Les col·leccions exposades permeten reconéixer la monumentalització de la ciutat, les relacions comercials i les formes de vida del passat iberoromà de Sagunt.

Declarat Bé d’Interés Cultural en 1962.

Localització


Torre Santa Ana

TORRE DE SANTA ANA

Situada entre la ciutat i el recinte fortificat del Castell, formava part de la muralla que baixa des del monument per a envoltar la ciutat per l’oest.

De planta circular, conserva la seua estructura islàmica original.
Declarada Bé d’Interés Cultural en 1947.

Localització


Igleisa del Salvador

ESGLÉSIA DEL SALVADOR

S’edifica en un raval, extramurs, a la vora del Camí Reial de València, en el segle XIII i forma part de les anomenades «esglésies de la conquesta».

D’una sola nau, té una coberta a dos aigües i absis poligonal amb volta de creueria, contraforts exteriors, portada de mig punt i una torre campanar de base rectangular.

Declarada Bé d’Interés Cultural en 2007.

Localització


Iglesia de Santa María

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA

Es construeix en el segle XIV sobre l’antiga mesquita major i és considerada, des d’eixe moment, com l’església major de la vila.

D’estil gòtic ogival Valencià, consta de tres naus amb contraforts que formen les capelles laterals. En el segle XVII es construeix la capella de la comunió, on es veneren els sants Abdó i Senén, patrons del municipi.

Declarada Bé d’Interés Cultural en 1982.

Localització


Cementerio judío

CEMENTERI JUEU MEDIEVAL

Està situat entre les muralles del Castell i el Teatre Romà, i estigué en ús durant els segles XIV i XV.

Consta de dos sectors; l’oriental, conformat per covetes excavades en la roca, i l’occidental, amb fosses d’inhumació.

En l’Antiquari Epigràfic, ubicat al Castell, es poden contemplar algunes làpides funeràries procedents d’este lloc.

Localització


Ermita de La Sang

ERMITA DE LA SANG

És el temple barroc més antic del Camp de Morvedre, construït a principis del segle XVII. Presenta una planta de creu llatina, una sola nau, volta de mig punt i llunetes en la cúpula pintades al fresc amb escenes de la Passió de Crist. És la seu de la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, l’origen de la qual es remunta als inicis del segle XVI.

En un annex a l’ermita es troba la Col·lecció Museogràfica de la Confraria.

Localització


Ermita de San Miguel

ERMITA DE SANT MIQUEL

S’edifica a mitjan segle XVIII per iniciativa del veïnat.

De planta oval, exempta i amb cúpula, se li afigen a finals del segle XVIII dos sagristies, a un costat i a l’altre de la porta, i en el segle XIX s’hi incorpora un retaule neoclàssic. Amb totes les seues fatxades policromades, destaca en l’oriental el rellotge de sol.

Localització


Gerencia

OFICINES DE LA GERÈNCIA

Constitueixen el límit sud del nucli urbà del Port de Sagunt, l’antesala de la ciutat-jardí i la porta d’accés a les àrees fabrils.

Es construeixen en 1921 per a acollir les oficines de les empreses siderúrgiques d’Altos Hornos.

Localització


Plaza Mayor

PLAÇA MAJOR

Centre religiós, polític i social d’època medieval, on tenia lloc el mercat setmanal i es reunien els jurats de les Aigües i de la Vila. Presidida per l’església de Santa Maria, conserva elements de l’antic almodí, amb escut reial, almàssera i elements constructius d’època romana reutilitzats.

Localització


Casa dels Berenguer

CASA DELS BERENGUER

Antic palau gòtic amb influències renaixentistes, que actualment acull el Centre de Recepció de Visitants i Interpretació de la ciutat. Originàriament va pertànyer al llinatge dels Berenguer, de fort arrelament i pes en el Morvedre foral entre els segles XIV i XVIII.

Localització


Templo de Diana

MUR DEL TEMPLE DE DIANA

Parament de grans carreus d’aparat ciclopi, tradicionalment interpretat com el basament o podium del Temple de Diana. Va ser l’únic edifici salvat de la destrucció durant l’assetjament de la ciutat per Anníbal en el 218 aC. També s’atribueix a una construcció defensiva relacionada amb la muralla republicana del s. II aC. Des de 1963 té la condició de Monument Nacional.

Localització


Horno alto nº2

FORN ALT NÚM. 2

Estructura metàl·lica de més de 60 metres, destinada a la producció de colades de ferro. Dissenyat per l’enginyer Frank C. Roberts en 1922, la seua primera producció data de 1926. La construcció que hui es manté és el resultat de l’última transformació en 1963. Dels tres existents, és l’únic conservat després del tancament i demolició de la siderúrgia en 1984.

 

 

Localització


Iglesia de Begoña

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE BEGONYA

Edificada en 1929, té un marcat caràcter eclèctic per la recuperació de distints estils clàssics. Es tracta d’una rèplica singular de la Basílica de Begoña de Bilbao, que rememora les arrels basques dels promotors del projecte industrial.

 

 

Localització


Antiguo sanatorio

SANATORI D’ALTOS HORNOS DE VIZCAYA

Conjunt d’edificacions aïllades amb funcions assistencials de l’empresa, destinades a servir als accidentats de la companyia minera i siderúrgica i com a residència per al personal sanitari. Funcionà com a sanatori fins al 1985. Actualment, l’edifici principal està habilitat com a Centre Cívic municipal.

 

 

Localització


Nau efectes i recanvis

NAU D’EFECTES I RECANVIS

Construïda en 1927 per a emmagatzemar matrius i recanvis de peces de la maquinària siderúrgica. Disposa d’una via de tren per on s’introduïen les màquines i els vagons. Repeteix l’esquema decoratiu de l’edifici dels Tallers Generals: bicromia en les fatxades i recuperació d’elements clàssics. Este edifici es rehabilità el 2011 a fi d’acollir el Museu d’Arqueologia Industrial de Sagunt.

 

 

Localització


Área de la Gerencia o Ciudad Jardín

ÀREA DE LA GERÈNCIA O “CIUTAT JARDÍ”. VIVENDES

Zona residencial, coneguda com «La Gerència», construïda al començament del segle XX per a alts càrrecs i directius de la siderúrgia. Envoltada en un frondós jardí, la seua arquitectura resumeix la tradició popular basca i els estils historicistes. Ofereix un entramat urbanístic independent de la resta de la ciutat, una mena de microsocietat elitista.

 

 

Localització